Nazwa: Maślanka Mrągowska - naturalna
Producent: Mlekpol Grajewo
Cena: 2,79 PLN (pojemność 1L)
Używany od: kilku lat
Ocena: 3/3
Upały zagościły w Polsce, a niewiele rzeczy tak fantastycznie gasi
pragnienie jak fermentowane produkty mleczne. Jest tego cała mnogość odmian na
rynku i wielu z nich już próbowałam. Jednak niewielu jestem tak wierna jak
Maślance Mrągowskiej J
dlaczego? Bo jest lekko kwaskowata, nie zbija się w grudy, nie jest tłusta. Łatwo
ją przelać do szklanki ze względu na konsystencję, jak również ze względu na
wygodne w użyciu opakowanie z nakrętką. Ładnie się przechowuje w lodówce po
otwarciu, nie psuje się zbyt szybko.
Chyba nikomu nie trzeba mówić, że najlepiej podawać schłodzoną. Wtedy
uwydatnia się jej kwaskowatość i delikatna ostrość produktów fermentowanych.
Minusem jest to, że nie jest to najprawdziwsza maślanka. W jej skład
wchodzi mleko w proszku, mleko… gdyby nie to, byłby to produkt idealny. Jednak
biorąc pod uwagę inne maślanki, ta zdecydowanie wygrywa zdecydowanym smakiem. A
jak się komponuje z obiadkiem złożonym z młodych ziemniaczków, sałaty z
jogurtem i jajem sadzonym. Bajka!