czwartek, 12 lipca 2012

Maślanka Mrągowska naturalna


Nazwa: Maślanka Mrągowska - naturalna
Producent: Mlekpol Grajewo
Cena: 2,79 PLN (pojemność 1L)
Używany od: kilku lat
Ocena: 3/3

Upały zagościły w Polsce, a niewiele rzeczy tak fantastycznie gasi pragnienie jak fermentowane produkty mleczne. Jest tego cała mnogość odmian na rynku i wielu z nich już próbowałam. Jednak niewielu jestem tak wierna jak Maślance Mrągowskiej J dlaczego? Bo jest lekko kwaskowata, nie zbija się w grudy, nie jest tłusta. Łatwo ją przelać do szklanki ze względu na konsystencję, jak również ze względu na wygodne w użyciu opakowanie z nakrętką. Ładnie się przechowuje w lodówce po otwarciu, nie psuje się zbyt szybko.
Chyba nikomu nie trzeba mówić, że najlepiej podawać schłodzoną. Wtedy uwydatnia się jej kwaskowatość i delikatna ostrość produktów fermentowanych.
Minusem jest to, że nie jest to najprawdziwsza maślanka. W jej skład wchodzi mleko w proszku, mleko… gdyby nie to, byłby to produkt idealny. Jednak biorąc pod uwagę inne maślanki, ta zdecydowanie wygrywa zdecydowanym smakiem. A jak się komponuje z obiadkiem złożonym z młodych ziemniaczków, sałaty z jogurtem i jajem sadzonym. Bajka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz